Desert yang menjadi kegemaran dil kalau pegi kedai kek atau cafe..huhu...nak buat malas sebab kat sini dil sorang je yang makan..rugi je buat...kat m'sia xpe,ramai ikan piranha..huhu...Tapi disebabkan dalam pertapaan dan ada kek lebih buat tiramisu haritu,jadi dil buat juga.
Tup-tup tengah dok hiris kek tiba-tiba teringat buah cocktail dah selamat digunakan haritu..alamak...dahlah sekarang x boleh kuar..aduhai..jadi datanglah idea menggunakan buah yang ada..dil guna pisang dan epal..sedap juga rupanya..ada strawberry lagi best ni...hehehe....
Bahan-bahannya..
1/2 biji swiss roll cake-dipotong-potong
1 biji epal-dipotong dadu..
1 biji pisang-dipotong bulat2..
1 kotak jelly perisa strawberry(dil guna egypt punya)-dibancuh dengan 1 cawan air panas,1 cawan air sejuk,1 sudu gula.
1 cawan susu segar,1/2 cawan air,4 sudu tepung kastard dan 4 sudu gula(nak kurang atau tambah ikut suka)-kacaukan semua bahan tanpa dimasukkan gula terlebih dahulu,pastu masakkan atas api sederhana baru dicampur gula.kacau hingga kuah pekat.Dil letak esen kuning dalam 2 titis..
Cara-caranya:
1) Susun kek dalam bekas lutsinar...
2) Curahkan kuah kastard..Biarkan seketika..
3) Masukkan jelly,kemudian taburkan buah-buahan.
4) Simpan dalam peti dalam 4 jam atau semalaman...
5) Siap dihidangkan..Kalau makan musim panas,lagi nyaman tekak.....
Tup-tup tengah dok hiris kek tiba-tiba teringat buah cocktail dah selamat digunakan haritu..alamak...dahlah sekarang x boleh kuar..aduhai..jadi datanglah idea menggunakan buah yang ada..dil guna pisang dan epal..sedap juga rupanya..ada strawberry lagi best ni...hehehe....
Bahan-bahannya..
1/2 biji swiss roll cake-dipotong-potong
1 biji epal-dipotong dadu..
1 biji pisang-dipotong bulat2..
1 kotak jelly perisa strawberry(dil guna egypt punya)-dibancuh dengan 1 cawan air panas,1 cawan air sejuk,1 sudu gula.
1 cawan susu segar,1/2 cawan air,4 sudu tepung kastard dan 4 sudu gula(nak kurang atau tambah ikut suka)-kacaukan semua bahan tanpa dimasukkan gula terlebih dahulu,pastu masakkan atas api sederhana baru dicampur gula.kacau hingga kuah pekat.Dil letak esen kuning dalam 2 titis..
Cara-caranya:
1) Susun kek dalam bekas lutsinar...
2) Curahkan kuah kastard..Biarkan seketika..
3) Masukkan jelly,kemudian taburkan buah-buahan.
4) Simpan dalam peti dalam 4 jam atau semalaman...
5) Siap dihidangkan..Kalau makan musim panas,lagi nyaman tekak.....
notakaki:xde papa,makan best pun jadi x best..huhuhu...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan