Makkkkkkkk....kakngah dah berjaya buat kuih ni...x lembik sangat pun...kenyal dan sedap....hehe...tq so much mak bagi resepi ni......muahhhh...
Bahan-bahan:-
1 1/4 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
2 1/2-3 cawan air
6 s/b madu hitam(sebab gula merah xde mak..:-))
3 s/b gula
1 s/t kapur makan
Garam secukup rasa
Kelapa kering ( sini xde kelapa parut..:-()
Cara membuatnya
1. Masakkan madu dan gula halus dengan air sampai cair. Sejukkan.
2. Masukkan air gula ke dalam tepung gandum+tepung jagung. Tuang sikit-sikit dan gaul rata.Masukkan sekali kapur makan yang dibancuh dengan sikit air.
3. Tapiskan dalam bekas yang telah disapu dengan minyak.
4. Kukus dalam masa 30 minit atau sehingga masak.
5. Apabila masak, sejukkan. Kuih ni selepas masak akan ada air di tengahnya..ambik tisu serapkan dan biarkan betul-betul sejuk baru potong.
6. Kemudian gaulkan kuih yang dah dipotong tadi dengan kelapa kering yang dicampur garam secukup rasa.
1 1/4 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
2 1/2-3 cawan air
6 s/b madu hitam(sebab gula merah xde mak..:-))
3 s/b gula
1 s/t kapur makan
Garam secukup rasa
Kelapa kering ( sini xde kelapa parut..:-()
Cara membuatnya
1. Masakkan madu dan gula halus dengan air sampai cair. Sejukkan.
2. Masukkan air gula ke dalam tepung gandum+tepung jagung. Tuang sikit-sikit dan gaul rata.Masukkan sekali kapur makan yang dibancuh dengan sikit air.
3. Tapiskan dalam bekas yang telah disapu dengan minyak.
4. Kukus dalam masa 30 minit atau sehingga masak.
5. Apabila masak, sejukkan. Kuih ni selepas masak akan ada air di tengahnya..ambik tisu serapkan dan biarkan betul-betul sejuk baru potong.
6. Kemudian gaulkan kuih yang dah dipotong tadi dengan kelapa kering yang dicampur garam secukup rasa.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan