Rabu, Disember 15, 2010

Kuih Kasui



Makkkkkkkk....kakngah dah berjaya buat kuih ni...x lembik sangat pun...kenyal dan sedap....hehe...tq so much mak bagi resepi ni......muahhhh...


Duduk di rantauan,kukus dalam periuk nasi je..huhu...

Bahan-bahan:-
1 1/4 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
2 1/2-3 cawan air
6 s/b madu hitam(sebab gula merah xde mak..:-))
3 s/b gula
1 s/t kapur makan
Garam secukup rasa
Kelapa kering ( sini xde kelapa parut..:-()

Cara membuatnya

1. Masakkan madu dan gula halus dengan air sampai cair. Sejukkan.
2. Masukkan air gula ke dalam tepung gandum+tepung jagung. Tuang sikit-sikit dan gaul rata.Masukkan sekali kapur makan yang dibancuh dengan sikit air.
3. Tapiskan dalam bekas yang telah disapu dengan minyak.
4. Kukus dalam masa 30 minit atau sehingga masak.
5. Apabila masak, sejukkan. Kuih ni selepas masak akan ada air di tengahnya..ambik tisu serapkan dan biarkan betul-betul sejuk baru potong.
6. Kemudian gaulkan kuih yang dah dipotong tadi dengan kelapa kering yang dicampur garam secukup rasa.

Tinggal setengah dah kumakan...hehehe....


Tiada ulasan:

Tarikh Penting!!!

Birthday:-

Tok Babah:09.02.1952
Ummi Dil: 20.03.1980
Paklong Fendi:01.04.1985
Makcu Pikah:01.04.2001
Abi: 14.04.1987
Ayahlong:20.04.1979
Khalish Nu'man:23.04.2010 & 24.04.2010
Maklang Nor:10.05.1993
Zaim:20.05.2010
Zahira:01.06.2015
Acu:02.06.1990
Ummi Long:18.06.1981
Abi & Ummi Nikah:04.07.2009
Aisyah Humaira:19.07.2012
Maklong:01.09.1981
Nenek:13.09.1958
Zahra:27.9.2012
Allahyarham Ayah Aref:30.10.1990
Acu ana:19.11.1991
Atok: 08.12.1956
Tok Neni:28.12.1955