Sabtu, Disember 11, 2010

Kek Pisang Epal

Kek yang baru kuar dari oven..Dil guna loyang besar dan api terkuat huhu...nasib baik x hangus.

Semenjak duduk di rantauan,tekak ni macam-macam teringin.jadi nak xnak terpaksa buat..kalau kat malaysia chef besar ada..mak...huhuhu....rindu......:-( Tadi masa khalish tido sempat dil buat kek pisang epal ni kerana 3 sebab 1.teringin,2.sayangkan pisang yang dibagi kawan haritu.3.nak bagi jiran yang sudi bagi pau yang best..hehehe..

Resepi ni dil ambik dari blog k.an-http://periuktanah.blogspot.com/ (maaf..dil memang fail bab copy paste link ni...) Terima kasih k.an.First time buat kek ni.menjadi..alhamdulillah.dil mohon copy paste ye...tapi maaf ade tokok tambah sikit..jangan marah ye...


Bahan-bahannya:

2 biji pisang awak/ emas (masak) saiz sederhana- kupas kulit dan lecek- Dil guna 5 biji pisang berangan.
2 biji epal merah-dil guna 1 biji kupas dan potong kecil
1 1/2 cawan tepung gandum diayak bersama1 s/t baking powder dan 1 s/t soda bikarbonat-dil guna 2 cawan tepung gandum campurkan 1s/t soda dan 1 s/t baking.tak ayak.

1 cawan gula pasir-dil guna 1 1/2 cawan

1 cawan minyak masak
4 biji telur gred A-dil guna 5 biji telur sebab telur kecik je.
2, 3 titik esen pisang-dil guna esen kuning telur 1/2 tutup.


Cara membuatnya:
1. Masukkan telur, gula,esen kuning dan minyak ke dalam 'blender'. Kisar adunan selama 3-5 minit hingga campuran kembang.
2. Masukkan adunan ke dalam mangkuk. Masukkan tepung dan gaul menggunakan whisk hingga sebati. Masukkan pisang dan epal . Gaul sebati.
3. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang dilenser dengan minyak dan dialas kertas minyak. Bakar dalam oven menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit atau hingga kek masak. Cucuk dengan garpu plastik dan jika keluar bersih maka kek masak sempurna.

Kek yang dah dipotong dan dah licin dil makan sorang2...hehe...(dalam pinggan ni lah...)

notakaki:family dan sahabat di malaysia jangan jeles dan terkejut ye.minah brutal dah jadi ayu dan tukar profesion tau...hehehe....sape2 yang nak order makanan atau belajar resepi dalam blog ni boleh tau...ym atau msg dalam blog .ok? tapi dengan syarat area mesir.kalau malaysia tunggu tahun depan cuti 3 bulan.. :-) kalau yang nak order ubat.x kiralah malaysia ke..boleh je...ada ejen ok.....


2 ulasan:

hani nor berkata...

saya dah jatuh cinta dengan kek ni. :)

abiummi_khalish berkata...

jatuh cinta? aduhai hani,lelaki kat m'sia sudah kurang ka?haha..gurau..sng je nk buatnyer..trylh...nk tunggu kkngh lmbt lgilh..hehe....

Tarikh Penting!!!

Birthday:-

Tok Babah:09.02.1952
Ummi Dil: 20.03.1980
Paklong Fendi:01.04.1985
Makcu Pikah:01.04.2001
Abi: 14.04.1987
Ayahlong:20.04.1979
Khalish Nu'man:23.04.2010 & 24.04.2010
Maklang Nor:10.05.1993
Zaim:20.05.2010
Zahira:01.06.2015
Acu:02.06.1990
Ummi Long:18.06.1981
Abi & Ummi Nikah:04.07.2009
Aisyah Humaira:19.07.2012
Maklong:01.09.1981
Nenek:13.09.1958
Zahra:27.9.2012
Allahyarham Ayah Aref:30.10.1990
Acu ana:19.11.1991
Atok: 08.12.1956
Tok Neni:28.12.1955