Isnin, Disember 20, 2010

Hari membuat kuih....

Harini rasa macam penjual kuih pula..3 jenis kuih kubuat..:-)masak lauk pun ringkas...tomyam dengan sambal telur je..pastu tadi keluar ke souk assofiroh sempat beli falafil (sejenis makanan macam kuih masalodeh tu) orang arab makan dengan roti..dil makan dengan nasi...hehehe....

Kuih Tako yang 9 bertutup,6 berplastik wrap...

Mase khalish tido siang dil buat tepung pelita ops tako...cuma takde inti dalam je.lupa nak beli buah...hehehe...tapi ade cite geram pasal kuih ni...dil beli bekas tu dah dekat 6 hari..mase tu x perasan pula pasal tutupnyer..tadi masa nak tuang dalam bekas,boleh plak tutup nyer x cukup...aduhai...ni yg geram ni...ammu oo ammu,tersalah bagi ke??huhuhu..jadi dtglah idea..dil tutup dengan plastik wrap..xpelh,nak marah pun x guna...huhuhu..kat atas tu kuihnya..ada lagi dalam peti esok boleh makan ramai-ramai...Resepinyer dil x tulislah..kalau ade orang nak baru dil letak...(konon-konon,adelah orng nak resepi awak tu puan dil...hahaha..perasan sendiri)

malam pas isyak, sambil masak lauk, bancuh adunan kek pisang coklat pula...hehe..x abis2 dengan kek pisang..hantu pisang katekan..mmg suka...ntahlah.

Kek pisang tergaring tepinyer....huhu...

Ni dah siap potong2 letak dalam bekas..
dil memang suka simpan makanan dalam bekas.nak makan senang....


Dari kecik.....suka makan ape saje yang ade pisang...:-).....lepas dah siap bakar,tidokan khalish pastu berym sekejap... dengan makyong...ade permintaan dari ibu aiman katenyer...dil tanyalah ape dia..katenya teringin nak makan kuih kasui..dil pun apalagi....sementara khalish tido,cam lipas kudunglah membancuh adunan...dan sekarang kuih tu dalam kukusan,dah masak tapi masih panas lagi...hehe......dil ni memang x boleh dengar orang nak makan,kalau ade bahan mmg akan buatkan..bukan nak tunjuk baik atau rajin,tapi mmg itu sikap dil..suka tengok org makan dan nak makan.....satu kepuasan... yang mana mampu dil buatkan...:-)

Kuih kasui-khas untuk ibu aiman...jangan x datang pula ye...:-)

notakaki:khalish dah jaga....nak main2 dengan dia jap...selamat pagi semua....




4 ulasan:

kasihredha berkata...

rajinnya..bagus2.
Kalau anak akak perempuan boleh suruh dia selalu visit Dil..hihi..sure seronok boleh mkn mskan M'sia

abiummi_khalish berkata...

kak kasih:xde buat ape kak,tu yg msk2..satu kepuasan kn?lah..boleh je..hubby dil ada..rumah dil ikhwah(lelaki) yang selalu datang dan tido..hubby dil jenis x kisah pun...dia peramah je...kalau dia rase nk makan ape2 atau nk tanya ape2 bgtau je...dil selalu je ajar adik2 lelaki ni..diorg lagi rajin masak kak...duduk sini kena pandai guna yg ada dan x malu bertanya...kalau dia ade ym,boleh add suami dil azin_dilla...:-)

fiza berkata...

akak punyer blog dah jadi blog masak plak skang ye... hehe.. rajin btl ye...
cemburu... nak gak wat kuih2 tu sume...

abiummi_khalish berkata...

campo2 fiza...hehehe...boleh je...antara M dgn R je...:-)

Tarikh Penting!!!

Birthday:-

Tok Babah:09.02.1952
Ummi Dil: 20.03.1980
Paklong Fendi:01.04.1985
Makcu Pikah:01.04.2001
Abi: 14.04.1987
Ayahlong:20.04.1979
Khalish Nu'man:23.04.2010 & 24.04.2010
Maklang Nor:10.05.1993
Zaim:20.05.2010
Zahira:01.06.2015
Acu:02.06.1990
Ummi Long:18.06.1981
Abi & Ummi Nikah:04.07.2009
Aisyah Humaira:19.07.2012
Maklong:01.09.1981
Nenek:13.09.1958
Zahra:27.9.2012
Allahyarham Ayah Aref:30.10.1990
Acu ana:19.11.1991
Atok: 08.12.1956
Tok Neni:28.12.1955