Jumaat, Disember 24, 2010

Kueteow goreng sempoi & kek pisang again

Kek pisang yang macam terlebih kuning..xpelah..janji habis dah satu mangkuk kumakan..ni buat sendiri tau..
bukan orang bagi..sape baca blog tau kenapa dil suka masuk makanan siap2 dalam bekas?.. :-).


Niat di hati nak tulis panjang..tapi disebabkan line tenet cam chipsmore..kejap ada kejap xde..tambahan plak otak jem sikit..huhu...harini dil masak kueteow goreng dan malam tadi buat kek pisang (again n again..hehhe) itu je makanan harini sebabkan abi khalish x balik lagi..huhu..abi abi..jgn jeles ye..nanti abi balik ummi buat kueteow lagi ye..kita beli udang lagiiiii besar ye..udang yang ummi ni kecik je..x best..x manis..(ayat memujuk..)..huhu...jangan majuk ye :-)....budak cerdik tengah tido..harini dia sangat sangat happy sebab dapat mandi..x boleh mandi selalu sayang kena selang 2 hari kang kena minum anlene kang...hihihi...:-)



Oklah saje nak kongsi resepi ni...ni resepi orang terlebih rajinnnn...hehehe...yolah tu..main campak2 je....sesuai untuk orang yang malas nak keluar musim sjuk ni...:-)


Resepi kueteow sempoi....
1 peket kueteow(di egypt ni jual kueteow kering-kena masak dengan air panas dan toskan,ada dijual di carefour.hahaha..promosi x bergaji :-))
1 ulas bawang besar-dipotong mayang
3 ulas bawang putih-diketuk-ketuk
4 sudu cili mesin
1 mangkuk kecik udang
1 biji carrot-potong kecik-kecik..
1 biji cili hijau-potong mayang
garam dan gula secukup rasa.
minyak untuk menumis


Cara membuat nya:
1)Panaskan kuali berisi minyak..kemudian tumis bawang merah dan putih sehingga garing...
2)Masukkan cili mesin,biar hingga garing...
3)Masukkan udang dan carrot,kacau hingga empuk..
4)Masukkan kueteow,cili hijau,garam dan gula..gaul rata sehingga masak...
5)Tutup api.siap dihidangkan..


Kalau rasa nak tambah kalori lagi dalam badan bolehlah goreng telur..pergh..mmg layan..hahahha...

update:mengejutkan...budak cerdik bangun-bangun tido mengendeng tepi ummi dan nak makan kueteow..masya allah..memang anak ummi..hantu kueteow..benda lain susah nak makan..kueteow elok je nganga mulutnya je..dahlah pedas sikit..puaslah ummi dia hisap2 xnak ada rasa pedas..tapi tetap ada sikit..dia relax je..khalish2....
memang pelik-pelik dan sangat memilih dan demand...x suka makanan yang hancur2..sebab banyak gg dah...
suka makan ayam,epal,kek pisang dan yg terbaru kueteow.. xpelah..ape saje syg ummi akan layan..yang penting makan... :-)


6 ulasan:

kasihredha berkata...

wah khalish dah boleh makan pedas ye..

abiummi_khalish berkata...

kak kasih:aah kak..betul2 ikut abi dan umminyer..hehe.....

mamawana berkata...

khalish dah banyak gigi nanti dia suka geget segala benda yg dia jumpa....tak gitu...

abiummi_khalish berkata...

mamawana:btl2..mmg pun..smua nak dimasuk mulut..dia suka sangat buku dan pen...buku tu dah naik lunyai dikerjakannya...hehehe.....

shazmonaz berkata...

salam persinggahan

abiummi_khalish berkata...

shazmonaz:syukran..sdi singgah...

Tarikh Penting!!!

Birthday:-

Tok Babah:09.02.1952
Ummi Dil: 20.03.1980
Paklong Fendi:01.04.1985
Makcu Pikah:01.04.2001
Abi: 14.04.1987
Ayahlong:20.04.1979
Khalish Nu'man:23.04.2010 & 24.04.2010
Maklang Nor:10.05.1993
Zaim:20.05.2010
Zahira:01.06.2015
Acu:02.06.1990
Ummi Long:18.06.1981
Abi & Ummi Nikah:04.07.2009
Aisyah Humaira:19.07.2012
Maklong:01.09.1981
Nenek:13.09.1958
Zahra:27.9.2012
Allahyarham Ayah Aref:30.10.1990
Acu ana:19.11.1991
Atok: 08.12.1956
Tok Neni:28.12.1955