Desert yang selalu sangat kubuat....hehe...tapi kali ni gatal letak kulit kayu manis..ni bahana makan roti arab yang letak kayu ni ...sangat wangi....kayu manis tu patah-patahkan...terus rendam dengan adunan..sepatutnya nak sedap jadikan serbuk (pemalas tahap gaban nak mesin hehehe)....pastikan basuh kayu tu ye........:-)
Puding roti 1 letak kulit kayu manis, 1 x letak..yg x letak....tuang sos koko atasnya...(maaf..bukan reti decorate...hentam labu....hihihi)Bahan-bahannya:
Roti 10 keping
Susu segar 2 cawan
Kulit kayu manis 1 btng patah2kan(nak bau2 je kononnya.padahal malas mesin..hahaha.)
Butter 3 sudu, cairkan..
Telur 2 biji
Gula 6 sudu
Tepung jagung 1 s/k
Buah kurma-diracik kecik-kecik
Cara membuatnya
1)Roti direndam denggan susu dan kayu manis dalam bekas aluminium....
2)Dalam bekas lain,kacau telur,gula,butter sehingga kembang...
3)Masukkan tepung jagung dan kurma,kacau lagi...
4)Kemudian masukkan adunan dalam campuran roti tadi.Gaul sebati..Biarkan sebentar...
5)Kemudian ambik kayu manis,buang..kalau nak bakar sekali pun boleh..Dil buat 2 bekas..satu letak..satu x....rasenya sama je..cuma yang letak kayu manis pahit sikit tapi sangat wangi(sebenarnya saje nak buat ujikaji tanpa dimesin kayu tu....alasan...hehe... :-))
6)Bakar dalam suhu 180c selama 40-45 min. atau ikut kekuningan..
7)Sejukkan dulu baru boleh dihidangkan...dil simpan dalam peti semalaman..(biasanya buat sebelum nak tidur..pagi makan..hehehe)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan