Ahad, Disember 12, 2010

Jalan-Jalan Alex

Bagi menghilangkan macam-macam perasaan dalam hati ni..dil nak kongsi gambar waktu kami keluar sebelum abinyer ke cairo.Hari jumaat..sehari sebelum berlakunya ribut tu...alhamdulillah,kami bernasib baik mase tu xde ape-ape pun.Abinyer pun selamat sampai cairo...Harini perkhidmatan keretapi dikurangkan berikutan masalah cuaca...

Kami pergi jalan-jalan kat sekitar alex..Mulanya pegi masyiah pastu balik singgah membeli belah kat fathalla market....Fathalla ni macam shopping mall lah kiranya..tapi kecik jel
ah...2 tingkat je...kat luar tu adalah kedai-kedai yang jual macam-macam barang. Juga ada food court. bolehlah untuk lepak-lepak dan hilangkan boring duduk rumah......

Pintu masuk ke supermarket nyer...waktu ni pukul 12 malam,orang masih ramai...aduhai...tercabut gaklah kepala lutut nak beratur membayarnya....huhu...

Kedai jual jubah dan tudung..memang lawa-lawa..rambang mata..tapi kat luar lagi lawa dan murah2..hehehe


Ni kedai jual halawiyat(manisan)tapi x nampak sangat..ambik dari jauh..segan nak pi dekat..karang dia suh beli pule....hehehe..


pemandangan depan fathalla ....

Suasana 12.45 tengah malam..happening lagi..itulah mesir..malam lagi meriah.......

Souk mandaroh..kedai a'sir(air buah)...

Kat tepi-tepi jalan souk mandaroh ..macam-macam ada jual..tapi kesian tengok dorang..meniaga xde lesen..jadi bila polis datang bertempiaran lari..diorang rela barang jatuh dari keta tolak diorang tu dirampas...macam-macam...

Kedai-kedai a'sir memang banyak kat sekitar alex...mesirkan syurga buah-buahan?....memang puas..dan murah..
...

Bas pun ada..tapi kami selesa naik tremko(van),teksi atau jalan kaki je..bas ni sangatlah penuh...macam sardin dan jarang dapat naik....huhu....

Cafe di tengah2 fathalla tu..pronto uno cafe..macam-macam ada jual.pizza,burger,spagetti,cake... cuma nasi kabsah je xde...tu kena pi hadralmot(nama kedai tu)...:-)

Cake Chocolate Walnut yang best di cafe pronto ni...nyum nyum...

Musim-musim sejuk tetap nak minum cocktail c ummi baju merah tu...hehehe...sejuk-sejuk pun sedap.....sape x terliur,tengok air buah yang sangat fresh xde campur gula?...pergh...yummy..budak kecik tu pun suka minum air buah..tapi jangan sejuk,pelik je muka dia nanti...hahaha


Budak kecik yang sangat mengantuk...1.15 pagi...jom balik....(kalau kat m'sia bawa budak kecik malam-malam ni dah kena bebel sebakul ni..ampun wahai mak-mak ku..di sini memang macam tu...nak xnak terpaksa jua..huhu..).


notakaki:..aduh..kesejukan...kelaparan..kemalasan..ketiduran..kroh..kroh.... :p



4 ulasan:

Hanis MY berkata...

Dil..wahh meriah eh walaupun dh tengah malam...bestnyaa air buah, terliur la pulak...hehe

abiummi_khalish berkata...

Memmang meriah hanis kat sini malam2..tu sebab kami pun keluar malam...terliur?sbr2...kesat air liur tu..hehe....air buah kt cni memang terbaikkkkkkk.yg dlm kotak pun ok.xpe2.ade rezeki boleh mai cni...insya allah..:-)

mama-syira berkata...

Jauh ko sekarang ye. Takpelah demi suami dan anak. Kalo ada rejeki jejak ke sana leh la jadi tourist guide ye.

abiummi_khalish berkata...

mama-syira:huhuhu...tulah..xpelah,demi org tersyg kn?jdi tourist guide?no problem...beres aja...lama x jumpe ko kn?brtmbh comel..hehe..nnti aku blik m'sia cuti blh jmpa..suka aku bca blog ko..

Tarikh Penting!!!

Birthday:-

Tok Babah:09.02.1952
Ummi Dil: 20.03.1980
Paklong Fendi:01.04.1985
Makcu Pikah:01.04.2001
Abi: 14.04.1987
Ayahlong:20.04.1979
Khalish Nu'man:23.04.2010 & 24.04.2010
Maklang Nor:10.05.1993
Zaim:20.05.2010
Zahira:01.06.2015
Acu:02.06.1990
Ummi Long:18.06.1981
Abi & Ummi Nikah:04.07.2009
Aisyah Humaira:19.07.2012
Maklong:01.09.1981
Nenek:13.09.1958
Zahra:27.9.2012
Allahyarham Ayah Aref:30.10.1990
Acu ana:19.11.1991
Atok: 08.12.1956
Tok Neni:28.12.1955