Raya haji dah lepas 3 hari..baru ada masa nak cite pasal masakan yang dil masak haritu.Dil betul2 sibuk..tadi baru je kawan2 papa balik..ada 13 org tido umah dil..budak baru perak yg kuliah di cairo..datang jaulah ke alex..sebabkan takde tempat tido diorang minta tumpang tido rumah..kami no hal..tapi sian gaklah,rumah kami ni kecik je..bilik pun 2 je..nasib baik ruang tamu besar..bolehlah deme dok pakat2 tido ruang tamu..sian budak-budak tu..tapi diorg x ksh..asalkn ade tmpt tido... kebetulan plak diorg datang umah dil semalam siang,malamnya kawan2 UMI(Unit Mutazawijjin Iskandariah) datang beraya ke rumah juga..jadi macam lipas kudunglah memasak..masak yg mana dan je..sampai x sempat ambik gambar makanan yang dimasak semalam...Huhu.....Jadi kali ni dil tepek gambar juadah raya haji yang lalu..Disebabkan si khalish meragam,dil hanya sempat masak nasi impit,kuah kacang,rendang kuah ayam,dendeng ayam ,kuih lopes,puding roti sos kastard.....Cadangnya nak buat kuih raya..tapi memang x sempat..gara2 c khalish dan juga salah info..ingatkan raya 17hb sama dgn malaysia..rupanya kami raya dulu jadi bersilatlah dil hehehe......
Dil nk kongsi resepi ayam dendeng ni...Resepi ni dari mak dil..(i miss my mom...huhu...) mak memang selalu buat ayam dendeng ni bila raya...lagipun bahan2 nyer senang je...kalau x raya pun mak buat..dendeng ni boleh disimpan..Kami jarang makan daging sebab dil x boleh makan daging...sakit perut....
Bahan-bahannya:
1 ekor ayam - dipotong kecik2 tapi jangan kecik sangat,dibersihkan dan diketepikan.
* 3 biji bawang besar
* 6 biji bawang putih
* Halia sebesar ibu jari (jgn banyak sgt kalau x suka..tapi dil mmg suka makan halia.. :-)
4 Sudu cili kering yang dh dimesin
1 keping Asam gelugor
5 sudu Kicap Manis
5 sudu Sos Tiram
Garam dan gula secukup rasa...
Minyak untuk menumis..
Bahan bertanda * dimesin hingga lumat..dil x mesin cili tu sekali sebab dil memang suka cili dan bawang dimesin asing..baru terasa manisnya bawang tu....
Cara-caranya:
1) Panaskan minyak, masukkan asam gelugor kemudian masukkan bahan-bahan yang telah dimesin tadi.. Tunggu sehingga naik bau...
2)Kemudian masukkan cili kering dan biarkan sehingga garing....
3) Setelah garing,masukkan kicap manis,sos tiram dan ayam..biarkan sehingga sebati dan ayam empuk...
4) Akhir sekali masukkan garam,gula dan biarkan sehingga masak.... Lagi lama masak , lagi tahan ayam dendeng ni...
5) siap dan boleh dihidangkan..Ia juga sedap dimakan dengan roti...yum yum.... :-)
notakaki: mari memasak dengan hati yang riang...........:-)
Dil nk kongsi resepi ayam dendeng ni...Resepi ni dari mak dil..(i miss my mom...huhu...) mak memang selalu buat ayam dendeng ni bila raya...lagipun bahan2 nyer senang je...kalau x raya pun mak buat..dendeng ni boleh disimpan..Kami jarang makan daging sebab dil x boleh makan daging...sakit perut....
Bahan-bahannya:
1 ekor ayam - dipotong kecik2 tapi jangan kecik sangat,dibersihkan dan diketepikan.
* 3 biji bawang besar
* 6 biji bawang putih
* Halia sebesar ibu jari (jgn banyak sgt kalau x suka..tapi dil mmg suka makan halia.. :-)
4 Sudu cili kering yang dh dimesin
1 keping Asam gelugor
5 sudu Kicap Manis
5 sudu Sos Tiram
Garam dan gula secukup rasa...
Minyak untuk menumis..
Bahan bertanda * dimesin hingga lumat..dil x mesin cili tu sekali sebab dil memang suka cili dan bawang dimesin asing..baru terasa manisnya bawang tu....
Cara-caranya:
1) Panaskan minyak, masukkan asam gelugor kemudian masukkan bahan-bahan yang telah dimesin tadi.. Tunggu sehingga naik bau...
2)Kemudian masukkan cili kering dan biarkan sehingga garing....
3) Setelah garing,masukkan kicap manis,sos tiram dan ayam..biarkan sehingga sebati dan ayam empuk...
4) Akhir sekali masukkan garam,gula dan biarkan sehingga masak.... Lagi lama masak , lagi tahan ayam dendeng ni...
5) siap dan boleh dihidangkan..Ia juga sedap dimakan dengan roti...yum yum.... :-)
notakaki: mari memasak dengan hati yang riang...........:-)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan