Sabtu, November 27, 2010

Macarona Bishamil With White Sos


Dil nak kongsi resepi macarona bishamil makanan arab ni..Resepi ni hasil dari pemerhatian dn makan memakan hari tu...tapi dil ubah plak cara makannya..makan dengan white sauce..memang best(bestlah sgt..x sedo prt berangin..huhu...sktnyer...itupun dil mkn skit je sekadar jamah..huhu..dil mmg x blh mkn jns mee dan pasta ni...sensitip....)Mula trpk nk buat macarona ni disebabkan nak beli kat kedai,diorang guna daging hancur jadi dil cuba menggunakan ayam pula...Ni dil buat pada 21.11 bru ni..bekalan ke mator cairo..bgi pada adik-adik yang ngikut..Ambik jot dn adah...Macarona bishamil ni adalah makanan yang agak glemer gaklah..bygkan org arab blh makan sorg satu mangkuk ni tau..kalau dil,4 org boleh makan...huhu....camnelh diorg boleh makan banyak-banyak ye?hmm....

Macarona Bishamil with white sauce......

Bahan-bahan
1 peket Macaroni Masreya
2-3 ketul ayam bahagian dada /1/2 ekor kecik ,ambik isi je : dicincang halus,basuh dan toskan.
1 sudu cili mesin (kalau suka pedas letak lebih)
2 sudu tomato paste
1 biji bawang merah-dimayang
3 biji bawang putih-ditumbuk halus
1 sudu serbuk jintan manis dn jintan putih
1 sudu serbuk lada sulah atau lada hitam ditumbuk
Minyak /butter untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
Keju Mozarella (ikut suka nk letak banyak mana)

Cara Memasaknya :

1. Rebus Macaroni yang dicampurkan dengan sesudu minyak zaitun untuk mengelakkan macaroni dari melekat.Setelah lembut, angkat,tos dan ketepikan.
2. Panaskan minyak masukkan bawang merah dan bawang putih tumis hingga layu.
3. Masukkan jintan manis,jintan putih,lada sulah, dan cili mesin.Biarkan sehingga garing dan naik bau..
4. Masukkan tomato paste dan kacau rata.
5. Perasakan dengan sedikit garam dan gula.
6. Masukkan macaroni,sedikit keju dan gaul rata. Matikan api.
7. Kemudian sapu sedikit butter pada bekas utk ltk macaroni tu(dil letak dalam bekas yg macam ats tu..hehe)
8. Pastu masukkan macaroni yang dh siap goreng tadi..
9. Taburkan keju mozarella di atasnya.ltk banyak2 lagi yummy....
10. Bakar di dalam oven dengan suhu 180 degree selama 10-15 minit je..Jangan lama sangat nanti keju tu keras..hilang kesedapannya...hehehe.. :-)

Bahan-Bahan White Sauce pula:

-2 sudu butter / minyak
-1 cawan fresh milk /nk letak 2 cawan pun boleh..xyah letak air biasa tu..dil letak sbb dil x mnm susu...nasib baik ble dh masak,x rase sgt susunyer...
-1 cawan air
-2 sudu tepung gandum
-sedikit serbuk lada hitam
-Garam secukup rasa

Cara membuatnya

1. Panaskn butter atau minyak...
2. Masukkan tepung gandum dan gaul rata.
3. Kemudian masukkan,susu,air,serbuk lada hitam dan garam.
4. Kacau sehingga semuanya sebati dan mendidih.
5. Setelah mendidih tutup api




Siap dihidangkan bersama dengan macarona bishamil..Yummy..... Bismillah.....:-)


notakaki:dari hasil jalan-jalan cari makan....dil peratikan makanan arab ni sama macam perancis,itali...huhuhu,,,,,

4 ulasan:

Yan berkata...

Salam,

thanks pasal singgah blog akak. Sorry lambat response. Sakit hati dgn Celcom. Tersedak2..

akak interested nak cuba recipe ni.. Kalau ada recipe baklava nnt syer dgn akak ye..

abiummi_khalish berkata...

Wkmsalam akak..syakirin awi juga sdi jadi follower dan singgah blog dil yg serba kekurangan ni..sgn dgn akk yg otai ni...huhu....
Nk cuba resepi ni?silakan..sng je kak..kalau ltk cheese byk2 pastu akk slng selikan lagi best..hrtu cheese kat umh ni tinggal skit je..tu yg x mengancam sgt....
Resepi baklava?dil x penah buat..beli je kalau teringin..tapi jaranglah sbb manis sgt....sni senang kak..murah je.tpi xpe..nnti dil cuba tnye mama arab ni kalau2 dia sudi syer resepi..hehehe..

Yan berkata...

Thanks Dil..

Apa yg otai.. tak de nya. Join mmg dah lama. Tak jarang update. Lately je baru active. 2 blog kena hack.. Bukan fofular pun. tak tau kenapa. This is the third one.

No rushing pasal baklava tu.. Klaau ada lah..

Dil ada FB ke?

abiummi_khalish berkata...

ooooo,byknye blog...popular lh tu dh lama brblog..dil bru lgi sjk jejak kaki kt egypt ni je...hehehe.....beres kak..kalau ade resepi dil bg ye..FB ade..khalish nu'man hazin..xpun akk bg FB akk,sy add... akk ade ym ?addlh dil..ummikhalish...

Tarikh Penting!!!

Birthday:-

Tok Babah:09.02.1952
Ummi Dil: 20.03.1980
Paklong Fendi:01.04.1985
Makcu Pikah:01.04.2001
Abi: 14.04.1987
Ayahlong:20.04.1979
Khalish Nu'man:23.04.2010 & 24.04.2010
Maklang Nor:10.05.1993
Zaim:20.05.2010
Zahira:01.06.2015
Acu:02.06.1990
Ummi Long:18.06.1981
Abi & Ummi Nikah:04.07.2009
Aisyah Humaira:19.07.2012
Maklong:01.09.1981
Nenek:13.09.1958
Zahra:27.9.2012
Allahyarham Ayah Aref:30.10.1990
Acu ana:19.11.1991
Atok: 08.12.1956
Tok Neni:28.12.1955