Khamis, Jun 16, 2011

Bengkang @ Bingka Pulut...

Salah satu kuih kegemaran dil.... kuih orang lama2....memang sangat lemak.... dah banyak kali buat...tapi yg bestnyer kat malaysia x penah buat...boli ja...walau sonang je nak bueknyer...hehe...ni dil letak resepinyer sebab ada orang teringin nak buat.....orang di sana,dah buat jangan lupa ngantor ye...kirim di angin lalu...:-)...k layan....


ni gambar bengkang yang pertama kali kubuat di bumi anbiya ini....

Bahan-bahannya


* 3 cawan atau bersamaan 600ml susu segar
* 10 s/b gula (nak lebih manis boleh tambah)

- 2 cawan tepung pulut
- 1 s/k serbuk vanilla
- 6 s/b kelapa kering(kalau kat m'sia guna kelapa parut ye...kat sini xde)
- 1/2 s/k garam

Cara membuatnya

1. Masak bahan bertanda * hingga mendidih.kemudian biarkan sementara (x perlu biar sejuk sgt).

2. Dalam bekas lain,campurkan bahan bertanda - , gaul rata kemudian tuangkan bahan yang dimasak tadi dan gaul hingga sebati.

3.Tuang adunan ke dalam loyang yang disapu minyak atau butter.

4.Bakar di dalam oven dengan suhu 180C selama 30 min atau hingga kekuningan.....

5.Biarkan sejuk baru dipotong.. yummy...(dil x sempat tunggu sejuk..panas2 makan terus..shodap)




gambar kali ke-2 kubuat..yg blum potong x smpt ambik,terlupa...ni bakinya....


3 ulasan:

  1. sedapnyeee... tak pernah buat . hihihi

    BalasPadam
  2. Heyyyy .. sedap tau kueh ni. Kakchik suka. lama sungguh kc tak singgah tngok dil. Sokmo terlepas pandang. Dil dan baby sehat??

    BalasPadam
  3. aida:mmg sdp..song je buatnyer..try ler...

    k.c ella: mmg shedapppp kak....my favorite dri dlu....xpe kak. jnguk skali skala pn alhamdulillah....kmi cht...smoga akk pun sht stlh berkarok...hehe...hri2 dil bce blog akk....:-)

    BalasPadam

Dah baca...rajin2lah komen ye...terima kasih daun keladi..nanti singgahlah lagi...:-)